Založ si blog

Nový predmet na školách: Euronomika!

Učebnica euronomikyPíše sa rok 2016 a na stredné školy sa masívne distribuujú nové učebnice. EURONOMIKA, píše sa veľkými žltkastými písmenami na modrom obale učebníc. Mnohí žiaci sa zamýšľajú: Čo to tá euronomika je?  Aj keď existuje množstvo charakteristík, mne osobne sa páči práve táto: Ide o vedu, ktorá poprela všetky doterajšie zákony ekonómie. Zakladateľom je Euräs Unione,  Problemis Euronomikus a Carlos Euráčes.

 

Solidárnosť rieši všetko

 

Cieľom euronomiky nie je nastoliť ekonomickú rovnováhu, ale skôr obrniť silných jedincov, ktorí sa (za podmienky ceteris paribus) postarajú o tých slabších. V učebniciach sú krásne príklady (dokonca s ilustráciami), ktoré tieto situácie znázorňujú. Hlavným princípom nie je voľná ruka trhu, ale masívna solidarita, ktorá rieši problémy, rieši problémy a navyše rieši problémy. V prípade, ak problémy nerieši, je potrebné objem solidárnosti navýšiť (aj keď umelo). K tomu slúžia viaceré nástroje:  Vhodným príkladom je tzv. euroval (viac o ňom nájdete v učebniciach EURONOMIKY – Kapitola Nástroje solidarity).

 

Keď sa niektorým nepáči nezávislosť

 

Euronomika ako veda je tiež typická svojim unikátnym prístup k centrálnym inštitúciám. Slovo nezávislosť v jej učebniciach nenájdete. Platia tu totiž silné priamo úmerné vzťahy medzi centrálnou bankou a vládnym aparátom, takže o nezávislosti, ktorú sa teraz učíte, v euronomike počuť nebudete! Boli to práve P. Euronomikus a C. Euráčes, ktorým sa v dobe zrodenia tejto vedy, nezávislosť centrálnej banky nepáčila.

Výraznou črtou tejto náuky je fakt, že Euronomika je jedným z mála systémov, v ktorom sa dajú v čase porušovania pravidiel meniť zásady. Aj keď to miestami pripomína anarchiu, nakoniec sa dohodnú nové „pravidlá“ (zvykne sa používať aj pojem pakt).

 

Nové výnosné aktíva

 

V porovnaní s predchádzajúcimi vedami, sa v euronomike menil postoj k bezrizikovým aktívam. Kým doteraz boli bezrizikovou investíciou dlhopisy, v euronomike to už neplatí. Dlhopisy sa stali vysoko výnosnou investíciou, najmä v štátoch ako Španielsko, Írsko či Taliansko.

Euronomika tak prináša nový pohľad na súčasné ekonomické a finančné vzťahy medzi subjektmi trhu. Či pôjde o zlepšenie vzájomného pôsobenia subjektov, uvidíme v nadchádzajúcom období (ak nejaké pre euro bude :-))

 

Článok nájdete na: www.investicne.sk

O tom, ako Slováci zaostávajú

09.09.2012

Výsledok prieskumu Svetového ekonomického fóra o konkurencieschopnosti krajín nás veru neprekvapil. Že tu máme vysokú mieru klientelizmu, korupcie a podnikanie sa tu dá prirovnať výstupu na Mount Everest, sme vedeli už dávno. Formálne umiestnenie na 71. mieste a zaostávanie za bratmi Čechmi o 30 priečok nie je ani výsmechom, skôr dôvodom pre neúprosný plač. Ako [...]

Fico vs. Banky – 1: 2

01.08.2012

Súboj titanov, dá sa nazvať v nadpise uvedený duel. Bohužiaľ, náš premiér v ňom aktuálne stráca. Aj keď sa mu podarilo streliť jeden góol cez bankový odvod, komerčné inštitúcie majú stále náskok. Aj keď sa z mohutných príjmov bánk okresáva ľahko, tie si vždy nájdu cestičku, ako toto bremeno vypustiť. Bohužiaľ, tá cestička väčšinou vedie cez naše [...]

7 zápalných šnúr, ktoré nás môžu odpáliť!

26.07.2012

Už skončili žarty typu „ten má taký dôchodok, ten také siesty“ a pod.. Kým Grécko bolo len malé nevýznamné zahrievacie kolo, v tom nasledujúcom, čo nás čaká, nám bude všetkým poriadne horúco! Hovorím o Španielsku, o ktorého nepriaznivom stave sa pred rokom ešte len pošepkávalo. Dnes zaplavuje väčšinu médií, pričom už z nadpisov je zrejmé, že horúco [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

dusanhruska

Redaktor Investičných Novín (investicne.sk). Blogujem o aktuálnych veciach zo sveta ekonomiky, financií a investovania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 14052x
Priemerná čítanosť článkov: 2810x

Autor blogu

Kategórie