Založ si blog

7 zápalných šnúr, ktoré nás môžu odpáliť!

EurobombUž skončili žarty typu „ten má taký dôchodok, ten také siesty“ a pod.. Kým Grécko bolo len malé nevýznamné zahrievacie kolo, v tom nasledujúcom, čo nás čaká, nám bude všetkým poriadne horúco!

Hovorím o Španielsku, o ktorého nepriaznivom stave sa pred rokom ešte len pošepkávalo. Dnes zaplavuje väčšinu médií, pričom už z nadpisov je zrejmé, že horúco v tejto krajine nebude len z vysokých teplôt.


KEĎ ZAČÍNA TLIEŤ


Kým Grécko je v menovej únii len periférnou ekonomikou, ktorej bankrot by eurozóne zaškodil iba kozmeticky, Španielsko (4. najväčšia ekonomika v únii) ju môže výrazne podlomiť (ak nie ukončiť). Nezamestnanosť tu dosahuje rekordných 25 %, hospodársky rast je už len snom a prehnitý bankový sektor vrie pod pokrievkou.

Španielsko, euronálož vo vnútri eurozóny, môže odpáliť 7 zápalných šnúr. Ide o sedem španielskych regiónov, ktoré sú najväčšími kandidátmi na finančnú injekciu.

Doteraz o pomoc požiadali dva regióny, pričom tretia zápalná šnúra (Katalánia) už začína tlieť! Ak začnú horieť zvyšné 4 zápalné šnúry, nedávno vytvorený záchranný fondík, ktorého finančná sila predstavuje 18 miliárd eur, už Madridu nepomôže.

 

Pôvodný článok aj s mapou regiónov nájdete TU

 

O tom, ako Slováci zaostávajú

09.09.2012

Výsledok prieskumu Svetového ekonomického fóra o konkurencieschopnosti krajín nás veru neprekvapil. Že tu máme vysokú mieru klientelizmu, korupcie a podnikanie sa tu dá prirovnať výstupu na Mount Everest, sme vedeli už dávno. Formálne umiestnenie na 71. mieste a zaostávanie za bratmi Čechmi o 30 priečok nie je ani výsmechom, skôr dôvodom pre neúprosný plač. Ako [...]

Fico vs. Banky – 1: 2

01.08.2012

Súboj titanov, dá sa nazvať v nadpise uvedený duel. Bohužiaľ, náš premiér v ňom aktuálne stráca. Aj keď sa mu podarilo streliť jeden góol cez bankový odvod, komerčné inštitúcie majú stále náskok. Aj keď sa z mohutných príjmov bánk okresáva ľahko, tie si vždy nájdu cestičku, ako toto bremeno vypustiť. Bohužiaľ, tá cestička väčšinou vedie cez naše [...]

Chceš platiť zlatom? No daj ešte nejaký

23.07.2012

Pád finančného systému, zlatý štandard a zlato ako hlavná mena. Aktuálne problémy nás doháňajú až k extrémnym názorom, ktoré sú (dovolím si povedať) mylné. Najviac sme ich zrejme pociťovali minulý rok, kedy cena zlata dosiahla historické maximum – 1923 USD/uncu. Prečo tieto (extrémne) myšlienky vznikli? Zástancovia zlatého štandardu a naviazania svetových [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

dusanhruska

Redaktor Investičných Novín (investicne.sk). Blogujem o aktuálnych veciach zo sveta ekonomiky, financií a investovania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 13981x
Priemerná čítanosť článkov: 2796x

Autor blogu

Kategórie