Založ si blog

Nový predmet na školách: Euronomika!

Učebnica euronomikyPíše sa rok 2016 a na stredné školy sa masívne distribuujú nové učebnice. EURONOMIKA, píše sa veľkými žltkastými písmenami na modrom obale učebníc. Mnohí žiaci sa zamýšľajú: Čo to tá euronomika je?  Aj keď existuje množstvo charakteristík, mne osobne sa páči práve táto: Ide o vedu, ktorá poprela všetky doterajšie zákony ekonómie. Zakladateľom je Euräs Unione,  Problemis Euronomikus a Carlos Euráčes.

 

Solidárnosť rieši všetko

 

Cieľom euronomiky nie je nastoliť ekonomickú rovnováhu, ale skôr obrniť silných jedincov, ktorí sa (za podmienky ceteris paribus) postarajú o tých slabších. V učebniciach sú krásne príklady (dokonca s ilustráciami), ktoré tieto situácie znázorňujú. Hlavným princípom nie je voľná ruka trhu, ale masívna solidarita, ktorá rieši problémy, rieši problémy a navyše rieši problémy. V prípade, ak problémy nerieši, je potrebné objem solidárnosti navýšiť (aj keď umelo). K tomu slúžia viaceré nástroje:  Vhodným príkladom je tzv. euroval (viac o ňom nájdete v učebniciach EURONOMIKY – Kapitola Nástroje solidarity).

 

Keď sa niektorým nepáči nezávislosť

 

Euronomika ako veda je tiež typická svojim unikátnym prístup k centrálnym inštitúciám. Slovo nezávislosť v jej učebniciach nenájdete. Platia tu totiž silné priamo úmerné vzťahy medzi centrálnou bankou a vládnym aparátom, takže o nezávislosti, ktorú sa teraz učíte, v euronomike počuť nebudete! Boli to práve P. Euronomikus a C. Euráčes, ktorým sa v dobe zrodenia tejto vedy, nezávislosť centrálnej banky nepáčila.

Výraznou črtou tejto náuky je fakt, že Euronomika je jedným z mála systémov, v ktorom sa dajú v čase porušovania pravidiel meniť zásady. Aj keď to miestami pripomína anarchiu, nakoniec sa dohodnú nové „pravidlá“ (zvykne sa používať aj pojem pakt).

 

Nové výnosné aktíva

 

V porovnaní s predchádzajúcimi vedami, sa v euronomike menil postoj k bezrizikovým aktívam. Kým doteraz boli bezrizikovou investíciou dlhopisy, v euronomike to už neplatí. Dlhopisy sa stali vysoko výnosnou investíciou, najmä v štátoch ako Španielsko, Írsko či Taliansko.

Euronomika tak prináša nový pohľad na súčasné ekonomické a finančné vzťahy medzi subjektmi trhu. Či pôjde o zlepšenie vzájomného pôsobenia subjektov, uvidíme v nadchádzajúcom období (ak nejaké pre euro bude :-))

 

Článok nájdete na: www.investicne.sk

O tom, ako Slováci zaostávajú

09.09.2012

Výsledok prieskumu Svetového ekonomického fóra o konkurencieschopnosti krajín nás veru neprekvapil. Že tu máme vysokú mieru klientelizmu, korupcie a podnikanie sa tu dá prirovnať výstupu na Mount Everest, sme vedeli už dávno. Formálne umiestnenie na 71. mieste a zaostávanie za bratmi Čechmi o 30 priečok nie je ani výsmechom, skôr dôvodom pre neúprosný plač. Ako [...]

Fico vs. Banky – 1: 2

01.08.2012

Súboj titanov, dá sa nazvať v nadpise uvedený duel. Bohužiaľ, náš premiér v ňom aktuálne stráca. Aj keď sa mu podarilo streliť jeden góol cez bankový odvod, komerčné inštitúcie majú stále náskok. Aj keď sa z mohutných príjmov bánk okresáva ľahko, tie si vždy nájdu cestičku, ako toto bremeno vypustiť. Bohužiaľ, tá cestička väčšinou vedie cez naše [...]

7 zápalných šnúr, ktoré nás môžu odpáliť!

26.07.2012

Už skončili žarty typu „ten má taký dôchodok, ten také siesty“ a pod.. Kým Grécko bolo len malé nevýznamné zahrievacie kolo, v tom nasledujúcom, čo nás čaká, nám bude všetkým poriadne horúco! Hovorím o Španielsku, o ktorého nepriaznivom stave sa pred rokom ešte len pošepkávalo. Dnes zaplavuje väčšinu médií, pričom už z nadpisov je zrejmé, že horúco [...]

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

dusanhruska

Redaktor Investičných Novín (investicne.sk). Blogujem o aktuálnych veciach zo sveta ekonomiky, financií a investovania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 14059x
Priemerná čítanosť článkov: 2812x

Autor blogu

Kategórie