Založ si blog

O tom, ako Slováci zaostávajú

SlovenskoVýsledok prieskumu Svetového ekonomického fóra o konkurencieschopnosti krajín nás veru neprekvapil. Že tu máme vysokú mieru klientelizmu, korupcie a podnikanie sa tu dá prirovnať výstupu na Mount Everest, sme vedeli už dávno. Formálne umiestnenie na 71. mieste a zaostávanie za bratmi Čechmi o 30 priečok nie je ani výsmechom, skôr dôvodom pre neúprosný plač.

 

Ako nás predbehol Orbán

 

Faktorov, ktoré nás potápajú je viacero. Ak najnovší prieskum Spojeným štátom vyčíta, že v krajine vyprcháva dôvera voči domácej politike, u nás už dôvera dávno vyprchala (ak nejaká bola).  Zdá sa, že my sme vládnemu aparátu nedôverovali nikdy, o čom svedčí aj fakt, že politik je na Slovensku synonymom zlodejstva.

Ďalším veľkým (ak nie najväčším) dôvodom smutne skloniť hlavu je skutočnosť, že Maďarsko sa v rebríčku konkurencieschopnosti umiestnilo o 10 miest lepšie ako my. Presne tak, hovoríme o Orbánovom Maďarsku, kde sa zákony menia ako „na páse“, znárodňujú sa súkromné penzijné fondy a vláda prináša spešl dane pre určité odvetvia. Podnikatelia, ktorí v Maďarsku pôsobia, hovoria o strate právnej istoty a priam nepredvídanosti hospodárskej politiky Orbánovej vlády.  Napriek tomu je na tom Slovensko ešte horšie. Áno, horšie!

 

Najprv nám treba učebnice

 

Prezrime si prvú desiatku, ktorá začína vyspelým Švajčiarskom a končí vytrvalým Japonskom. Priam všetky pozitívne vlastností týchto ekonomík budeme na Slovensku hľadať márne. Stabilita pracovného trhu? V regiónoch, kde je nezamestnanosť takmer 30 % o nej nemôžeme ani len snívať. Nehovoriac o nezamestnanosti mladých, ktorá je v Európskej únii jednou z najvyšších. Podpora inovácií a technologická vyspelosť  sú u nás neznáme pojmy. A investície do vzdelania? (To by sme najprv museli mať na poriadne učebnice).

 

Odkaz na pôvodný článok na www.investicne.sk

 

Fico vs. Banky – 1: 2

01.08.2012

Súboj titanov, dá sa nazvať v nadpise uvedený duel. Bohužiaľ, náš premiér v ňom aktuálne stráca. Aj keď sa mu podarilo streliť jeden góol cez bankový odvod, komerčné inštitúcie majú stále náskok. Aj keď sa z mohutných príjmov bánk okresáva ľahko, tie si vždy nájdu cestičku, ako toto bremeno vypustiť. Bohužiaľ, tá cestička väčšinou vedie cez naše [...]

7 zápalných šnúr, ktoré nás môžu odpáliť!

26.07.2012

Už skončili žarty typu „ten má taký dôchodok, ten také siesty“ a pod.. Kým Grécko bolo len malé nevýznamné zahrievacie kolo, v tom nasledujúcom, čo nás čaká, nám bude všetkým poriadne horúco! Hovorím o Španielsku, o ktorého nepriaznivom stave sa pred rokom ešte len pošepkávalo. Dnes zaplavuje väčšinu médií, pričom už z nadpisov je zrejmé, že horúco [...]

Chceš platiť zlatom? No daj ešte nejaký

23.07.2012

Pád finančného systému, zlatý štandard a zlato ako hlavná mena. Aktuálne problémy nás doháňajú až k extrémnym názorom, ktoré sú (dovolím si povedať) mylné. Najviac sme ich zrejme pociťovali minulý rok, kedy cena zlata dosiahla historické maximum – 1923 USD/uncu. Prečo tieto (extrémne) myšlienky vznikli? Zástancovia zlatého štandardu a naviazania svetových [...]

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

gaza

Izrael dal Hamasu ultimátum: Máte týždeň, potom vstúpime do Rafahu

03.05.2024 20:20, aktualizované: 21:03

Izrael dal palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas týždeň na to, aby prijal dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov.

dusanhruska

Redaktor Investičných Novín (investicne.sk). Blogujem o aktuálnych veciach zo sveta ekonomiky, financií a investovania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 14071x
Priemerná čítanosť článkov: 2814x

Autor blogu

Kategórie